p8071430

Theeplantage en fabriek Ciater, Java

Bezoek je tijdens je vakantie  het eiland Java, dan is het zeer waarschijnlijk dat je ook Bandung bezoekt. Zoek je leuke dingen om vanaf deze stad te doen, of ben je op doorreis naar Cirebon, dan is de theefabriek bij Ciater een echte aanrader om te bezoeken!

theeplantage CiaterWanneer je vanuit het dorp de afslag naar links neemt en de weg omhoog rijdt, heb je al zicht op de grote plantage die zowel links als rechts voor je uitstrekt. De weg slingert omhoog en boven aangekomen heb je dan ook een prachtig uitzicht op de plantage.

 

De theebladeren worden met de hand geplukt en vanuit de manden, die de plukkers op de rug dragen, in zakken gestopt. Deze worden per vrachtwagen naar fabriek gebracht. Vervolgens worden de bladeren gewassen en gedroogd op de speciale banden die hiervoor zijn gemaakt. Van onderaf komt hete lucht door de band heen die de bladeren, afhankelijk van de soort en kwaliteit, en gaan daarna in een stortkoker naar de ruimte eronder. Vanuit dit proces worden de bladeren gesneden in de kleine stukjes, waarbij er onderscheidt wordt gemaakt in witte thee(alleen de knoppen en dus de duurste soort), de gewone zwarte en de goedkope bruine thee.

De theefabriek lijkt bijna uit de vorige eeuw te stammen. In Nederland zou de inventaris al lang afgeschreven zijn, maar deze machines(overigens allemaal Nederlands fabricaat!) draaien daar gewoon, dag in dag uit. De fabriek heeft een ISO certificaat en produceert theezakken van 10 kg die over de hele wereld worden ge√ęxporteerd naar bedrijven zoals onze Pickwick en Lipton. Het is echt interessant om dit proces helemaal te bekijken en door de uitgebreide uitleg begrijp je hoe intensief het proces is en drink je in vervolg met veel meer respect een kopje thee:)!

Uiteraard wordt er aan het einde van de rondleiding een lekker kopje thee geserveerd met de bedoeling dat je natuurlijk wat thee koopt. Je krijgt per persoon een pakje zwarte thee, die zalig smaakt. Ook verkopen ze de witte thee, die heb ik later gezocht maar kon ik niet meer vinden in de winkel. Spijt dus dat ik hem daar niet gekocht heb…

p8071391De entreeprijs is heel laag en de het is uiteraard de bedoeling dat je de gids een leuke fooi geeft. Maar als je ziet, hoe hard men daar voor een klein salaris moet werken, dan is die paar euro geen probleem.

 

p8071386

p8071392

p8071424

p8071430

theeplantage Ciater

Een gedachte over “Theeplantage en fabriek Ciater, Java

  1. Wat een mooie en duidelijke foto’s.
    Ik ben Ruud Hagenstein en heb een koffie bedrijfje INDO KOFFIE BALI in Dordrecht. De koffie haal ik van eigen plantage op Bali. Ben nu bezig een high tea/koffie met alleen indische snack specialiteiten te serveren. Daar behoort dan ook alleen indonesische thee soorten bij.

    18 augustus kom ik op Bali en wil 2 dg daarna naar Java toe reizen. Kunt u mij wat tips geven omtrent het reizen daar naar Bandung, goedkope hotel, gids en uit eindelijk de thee soorten.

    Misschien dichter bij Djokjakarta ook fabriek met plantage en proeflokaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *