IMG_9760

Bordje Butternut Soup = Zuid Afrika op zijn best

Tijdens onze vakantie maakten we al snel kennis met de traditionele Butternut Soup. De gebonden en romige soep is gemaakt van de butternut, een smaakvolle flessenpompoen.  Deze soort is op zijn best van de vroege herfst tot de winter. Ze hebben een harde, lichtbruine korst en goud-oranje vruchtvlees. Ze variëren in lengte en wegen tussen de een en drie kilo.

IMG_9771Kies een pompoen die zwaar voelt voor zijn grootte, hier zit het meeste vruchtvlees in. De huid moet glad en gelijkmatig van kleur zijn met een mat oppervlak. Je kan pompoenen vrij lang bewaren, zo’n maand of drie op een koele, droge plaats, maar niet in de koelkast!

De bereiding is erg simpel, de smaak des te beter! Reden te meer om deze zalige lekkernij dus snel uit te proberen.

IMG_9765Benodigdheden( 4 personen)

1 flessenpompoen (+/- 25 cm lang)
1 gesnipperde ui
1/2 teentje knoflook
1/2 paprika
1 el (milde of zoete) paprikapoeder
1 takje tijm
snufje kaneel
3 laurierbladeren
olijfolie/boter
1 liter kippenbouillon
1/4 liter room
Voor de garnering:
pompoenpitten(in zakje bij de turkse supermarkt)

                          Bereidingswijze
IMG_9767Snij de pompoen doormidden met een groot stevig mes. Met een lepel de pitten en het draderige deel verwijderen. De pompoen eventueel schillen(kan met een kaasschaaf!) maar je schijnt het ook met schil te kunnen verwerken. In een pan wat olie verhitten en de pompoen en ui even aanfruiten. Daarna voeg je de bouillon en 3/4 van de room toe. Voeg de kruiden toe en laat de soep gaarkoken in ca. 20 min.

IMG_9770Pureer de soep dan in de keukenmachine of met de staafmixer. Even de tak tijm en de laurierblaadjes verwijderen en op smaak brengen met peper en zout.
Rooster de pompoenpitten en laat ze even afkoelen.  Schep de soep in 4 diepe borden, giet de resterende room in het midden van de soep en garneer het met de pitten. En nu genieten!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *