Om de geweldige sfeer weer te proeven en herinneringen aan onze vakantie nog even vast te houden besloot ik voor vrienden Afrikaans te gaan koken. In mijn zoektocht naar een lekker hoofdgerecht stootte ik op Potjiekos (spreek uit: poikie-kos) wat letterlijk vertaald ‘kleine pot eten’ betekent. Dit Zuid-Afrikaanse gerecht laat zich het beste omschrijven als een stoofpot en stamt uit het jaar 1830, toen Zuid-Afrikaanse boeren emigreerden uit de Kaapkolonie. Tijdens hun ‘Grote Trek’ verzamelden zij onderweg zoveel mogelijk wild en groenten en gooiden die aan het einde van de dag – laagje voor laagje – in een grote gietijzeren pot.
Het is een zeer smaakvol gerecht en ook nog een eens vrij gemakkelijk te maken. De gaartijd is zo’n twee uur, waardoor je voordat het bezoek komt alle voorbereidingen kunt treffen en het stoofgerecht op kunt zetten. Terwijl het gerecht staat te pruttelen, kun je lekker van een Zuid-Afrikaans wijntje genieten.
Benodigdheden(4 personen)
700 gr rundvlees en 2 verse worstjes, alles in stukjes
18 doorgesneden krielaardappeltjes
1 teentje geperste knoflook
2 gesneden uien
8 kleingesneden wortels
1 bloemkool in roosjes
2 eetlepels bruine suiker
400 ml sinaasappelsap
125 gram geraspte kaas
Olijfolie
Peper en zout
bereiding
Snij het vlees in kleine stukjes en bak dit in een ruime braadpan aan en breng het op smaak met peper en zout. Voeg de geperste knoflook en gesneden uien toe aan het vlees en even goed mengen. Als derde laag leg je de doorgesneden krieltjes erop(als ze heel klein zijn kun je ze heel laten en doe er iets meer in). Als laatste leg je de bloemkool roosjes en de worteltjes er bovenop. Let: Niet roeren, dit is absoluut een doodzonde! Als laatste gaat de bruine suiker en 300 ml sinaasappelsap in de pan en laat het geheel dan zo’n 1,5 a 2 uur sudderen. Neem af en toe een kijkje onder de deksel om ervoor te zorgen dat het niet droog kookt. (na een goed uur de laatste 100 ml sap erbij gooien)
Vlak voordat je het opdient strooi je er wat geraspte kaas over en de Potjiekos is klaar om te serveren. Je kunt ook met de groenten variëren door bv broccoli te gebruiken in plaats van bloemkool. Dit vond ik persoonlijk minder lekker, maar smaken verschillen natuurlijk:)