IMG_9766

Met Potjiekos terug naar de tijd van de grote trek

Om de geweldige sfeer weer te proeven en herinneringen aan onze vakantie nog even vast te houden besloot ik voor vrienden Afrikaans te gaan koken. In mijn zoektocht naar een lekker hoofdgerecht stootte ik op Potjiekos (spreek uit: poikie-kos) wat letterlijk vertaald ‘kleine pot eten’ betekent. Dit Zuid-Afrikaanse gerecht laat zich het beste omschrijven als een stoofpot en stamt uit het jaar 1830, toen Zuid-Afrikaanse boeren emigreerden uit de Kaapkolonie. Tijdens hun ‘Grote Trek’ verzamelden zij onderweg zoveel mogelijk wild en groenten en gooiden die aan het einde van de dag – laagje voor laagje – in een grote gietijzeren pot.

Het is een zeer smaakvol gerecht en ook nog een eens vrij gemakkelijk te maken. De gaartijd is zo’n twee uur, waardoor je voordat het bezoek komt alle voorbereidingen kunt treffen en het stoofgerecht op kunt zetten. Terwijl het gerecht staat te pruttelen, kun je lekker van een Zuid-Afrikaans wijntje genieten.

IMG_9857Benodigdheden(4 personen)

700 gr rundvlees en 2 verse worstjes, alles in stukjes
18 doorgesneden krielaardappeltjes
1 teentje geperste knoflook
2 gesneden uien
8 kleingesneden wortels
1 bloemkool in roosjes
2 eetlepels bruine suiker
400 ml sinaasappelsap
125 gram geraspte kaas
Olijfolie
Peper en zout

bereiding

IMG_9764Snij het vlees in kleine stukjes en bak dit in een ruime braadpan aan en breng het op smaak met peper en zout. Voeg de geperste knoflook en gesneden uien toe aan het vlees en even goed mengen. Als derde laag leg je de doorgesneden krieltjes erop(als ze heel klein zijn kun je ze heel laten en doe er iets meer in). Als laatste leg je de bloemkool roosjes en de worteltjes er bovenop. Let: Niet roeren, dit is absoluut een doodzonde!  Als laatste gaat de bruine suiker en 300 ml sinaasappelsap in de pan en laat het geheel dan zo’n 1,5 a 2 uur sudderen. Neem af en toe een kijkje onder de deksel om ervoor te zorgen dat het niet droog kookt. (na een goed uur de laatste 100 ml sap erbij gooien)

IMG_9858Vlak voordat je het opdient strooi je er wat geraspte kaas over en de Potjiekos is klaar om te serveren. Je kunt ook met de groenten variëren door bv broccoli te gebruiken in plaats van bloemkool. Dit vond ik persoonlijk minder lekker, maar smaken verschillen natuurlijk:)

7 gedachtes over “Met Potjiekos terug naar de tijd van de grote trek

  1. I just could not depart your website prior to suggesting that I really enjoyed the standard info an individual supply to your guests? Is gonna be back continuously in order to inspect new posts.

  2. Fantastic beat ! I would like to apprentice while you amend your web site, how can i subscribe for a blog website? The account aided me a acceptable deal. I had been a little bit acquainted of this your broadcast provided bright clear concept

  3. I am curious to find out what blog platform you happen to be utilizing? I’m having some small security issues with my latest site and I’d like to find something more safe. Do you have any solutions?

  4. Good day! This is kind of off topic but I need some guidance from an established blog. Is it tough to set up your own blog? I’m not very techincal but I can figure things out pretty quick. I’m thinking about creating my own but I’m not sure where to begin. Do you have any points or suggestions? Thanks

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.